ЧОРНА смородина
Усе про чорну смородину
Чорна смородина – не тільки дуже смачна, але й корисна ягода. Її вживають як у кулінарії, так і в медицині.
В ягодах міститься:- вітамін А,
- вітамін Е,
- рутин,
- вітаміни B1, B2, B5, B6,
- аскорбінова кислота (вітамін С),
- пектини.
Крім того, ці дивовижні плоди ще багаті марганцем, фосфором, залізом, магнієм, кальцієм.
Не поступаються за лікувальними властивостями ягодам листя смородини.
Чорна смородина: користь і шкода
Чорну смородину приймають для підвищення імунітету, здоров'я очей і кишечника. Також вона допомагає хворим з серцево-судинними захворюваннями, проблемами з сечовивідної та нервової системами.
Ці ягоди активують обмін речовин, підвищують гостроту зору і знижують ризик виникнення катаракти, усувають втому очей при тривалому сидінні за комп'ютером, знижує очний тиск при глаукомі, зупиняють запальні процеси, зміцнюють кістки і зуби, покращують пам'ять та увагу, усувають свербіж і сухість шкіри, послаблюють симптоми псоріазу, покращують травлення, відновлюють кишкову мікрофлору, позбавляють від запорів, тонізують організм, мають сечогінну дію і виводять зайву рідину з організму, що сприяють усунення набряклості, а також мінімізують ризик утворення злоякісних пухлин.
Максимально виражена користь чорної смородини для здоров'я при простудних захворюваннях.
Що стосується протипоказань, то варення зі смородини не варто вживати пацієнтам з діабетом та ожирінням, адже в джем додають значну кількість цукрового піску для того, щоб він краще зберігся. Ягоди також не можна вживати при:
- тромбофлебіті і схильність до утворення тромбів;
- гастриті та виразковій хворобі (особливо під час загострення);
- високій кислотності шлунка;
- гепатиті.
Свіжоприготований сік з плодів не слід пити після перенесення інфаркту або інсульту. Також багаторазове вживання ягід може спричинити збільшення показників згортання крові в результаті вмісту в них вітаміну К.
Чорна смородина: корисні рецепти
Існує безліч рецептів і заготовок чорної смородини на зиму, ось найпоширеніші з них.
Чорна смородина з цукром
Один з найпростіших способів консервації та збереження врожаю чорної смородини на зиму.
Інгредієнти:
- Смородина чорна – 1 кг,
- Цукор – 1-2 кг (в залежності від умов зберігання).
Спосіб приготування:
Вимийте ягоди смородини в холодній воді. Ретельно обсушіть їх. Переберіть смородину.
Покладіть підготовлену смородину в чашу блендера і додайте цукор. Збивайте кілька хвилин до отримання однорідної маси.
Перелийте суміш у миску і залиште при кімнатній температурі на кілька годин. Кожні 30-60 хвилин перемішуйте масу, поки цукор повністю не розчиниться.
Коли цукор розчиниться, помістіть суміш в охолоджені, стерилізовані банки, заповнивши банки до горлечка. Додайте в кожну банку кілька столових ложок цукру, так щоб шар цукру повністю покривав поверхню ягідної маси і вийшла так звана цукрова пробка.
Прикрийте стерилізованими банки пластмасовими або металевими кришками і поставте в холодильник або затемнене прохолодне приміщення для зберігання.
Варення з чорної смородини
Ще один популярний спосіб заготовити цінну ягоду на зиму.
Інгредієнти:
- Смородина – 2 кг,
- Цукру – 1 кг.
Спосіб приготування:
Ягоди добре промити та обсушити, скласти в каструлю. Додати цукор і перемішати. Дати постояти кілька годин.
Довести до кипіння і варити на сильному вогні 5 хвилин. Розкласти по стерилізованим банкам і закатати.
Коментарі
Дописати коментар