Кавун

Усе про кавун

Соковиті солодкі плоди рослини люди вирощують понад 4 тисячі років. Сьогодні відомо приблизно 1200 видів культури з різноманітно забарвленою м'якоттю, різною формою плодів-гарбузин, що відрізняються за вагою і смаком. Кавун вирощують у 96 країнах світу, клімат яких різниться за температурою і вологістю. Батьківщиною одомашненої культури вважається Африканський материк, де досі зустрічаються дикі "родичі" гіркого смаку.



Кавун – це несправжня ягода з соковитою м'якоттю кольору червоних відтінків. Селекціонери вивели сорти з білою і жовтою серцевиною, які характеризується приємним солодким смаком. Плоди їдять сирими, шкірка використовується для приготування цукатів і варення, з насіння добувають масло — практично не залишається відходів. Плоди багаті пектинами, вітамінами, мінеральними речовинами, фолієвою кислотою. Серцевина на 80% складається з рідини, яка виводить з організму людини шкідливі токсини. В результаті своєрідного очищення стимулюються обмінні процеси. З обережністю слід вживати кавуни людям із хворими нирками.

Вирощувати кавуни можна на всій території України. Особливо підходять умови в Одеській, Херсонській, Донецькій, Запорізькій областях. У центральних і північних районах краще садити районовані культури, використовувати розсадний метод. Можна регулярно отримувати відмінні за кількістю і якістю врожаї, якщо застосовувати засоби захисту рослин, розроблені компанією Укравіт і пропоновані в магазині "Аптека садівника".

Сорти кавунів

Варто звернути увагу на сорти кавунів української селекції. Інститутом УААН спеціально виведені культури, максимально пристосовані до кліматичних умов нашої країни. Багато рослин додатково стійкі проти поширених грибкових захворювань.

Ранні сорти: Каховський (65-70 днів), гібрид Ранок (58-60), Красень (65-67), Чарівник (65-70), Голопристанський (63-65), Порційний (60-63).

Дозрівають у середній термін: Анвік (68-75 днів), Схід (80-90), Княжич (68-73), Альянс (70-75), Козацький (80-86).

Пізні види кавунів: Райдужний (80-90), Новорічний (85-95), Сніжок (92-108). 

Представлені плоди мають рожеве і червоне забарвлення м'якоті. Кавуни відрізняються соковитістю, солодкістю. Вага зрілих ягід становить 5-7 кг за умови дотримання правил посадки і догляду за рослинами.

Кавуни виростають різної форми – круглі, овальні, грушоподібні — залежно від сортової приналежності і умов вирощування. 

Визначити стиглість плода можна візуальним оглядом:

- забарвлення шкірки набуває чіткого малюнка;

- біля плодоніжки розташовано вусик і листочок лопаткою, які всихають до часу збирання врожаю;

- пляма, на якій лежить кавун, набуває жовтого відтінку;

- кора починає блищати, зникає матовий наліт.

Не варто здавлювати плід – більшості городників це просто не під силу. Хвостик не пересихає, поки пагони рослини залишаються зеленими.

Посадка кавунів

Баштанну культуру висаджують прямим посівом у ґрунт або попередньо вирощують розсаду. Розсадний метод застосовується не тільки в північних, але і південних областях. Урожай спіє на 1-2 тижні раніше, менше уражається хворобами і шкідливими комахами. На півночі України кавуни, вирощені з розсади, встигають дозріти до настання прохолодної погоди.

Як підготувати насіння

Підготовка насіння відбувається однаково для обох варіантів:

- посівний матеріал необхідно відкалібрувати за розміром;

- замочити кавунове насіння в розчині стимулятора росту "Авангард Гроу Аміно" на 4 години;

- насіння бажано проростити, накривши на 1-3 дні мокрою марлею.

Насіння, що проросло, розміщують у торф'яні горщики або касети, висаджують у лунки на городі. Після появи сходів залишають найбільш міцну рослину, слабкі видаляють. 

Вибір місця під посадку

Кавуни люблять сонячне, добре прогріте місце. Чутливі на внесення в ґрунт добрива. Кращі попередники – зернові культури, кукурудза. Високий урожай отримують на цілинних землях. Не варто висаджувати ягоди після пасльонових, кабачків і гарбуза. Повторні посіви допустимі через 4-7 років. Кращий ґрунт – родючі суглинки і піщані ґрунти із заляганням водних ресурсів не менше за 1,5 метри. Погано росте культура на заболочених, важких глинистих, сильно — на кислих ґрунтах.

Вибираючи, на якій відстані садити кавуни, необхідно враховувати різновид рослини, довжину пагонів. Бажано розміщувати лунки в ряду на відстані 70-100 см, для міжряддя залишають 120-200 см.

Північний кавун на теплій грядці

Якщо природа на початку травня не балує теплом, можна "підігріти" грядку для кавунів:

- викопати траншею завглибшки 30-50 см, завширшки 120 см;

- наповнити яму рослинними відходами, подрібненими гілками, соломою; гноєм;

- ущільнити інгредієнти і добре полити водою;

- спорудити грядку заввишки 50-70 см. 

За 10-15 днів насипний ґрунт має добре прогрітися. Час, коли садити кавуни, можна перевірити за температурою ґрунту — він має прогрітися до +14-16оС на глибині заробки насіння. Рекомендована схема посадки рослин — у 1 ряд із відстанню між лунками 70-100 см. Можна розташувати культуру в шаховому порядку, витримавши відстань між гніздами в 100-120 см. Зверху над спорудою варто натягнути дуги з агроволокном, щоб рослинам було тепліше. Матеріал підвищує теплоту всередині на 3-5°C, пропускає сонячне світло і осадову вологу. Укриття знімають, коли нічна температура досягне 18-20°С тепла.

В умовах ризикованого землеробства виростити великий плід досить складно. Кращі сорти "Вогник", "Шуга-Бебі", "Цукровий малюк", які формують ягоди вагою 3-7 кг.

Температурний режим повітря і ґрунту

Насіння кавуна починає проростати, коли ґрунт на глибині заробки насіння прогріється до 14-16°С тепла. Найкращий режим для росту і розвитку рослини — тепла погода 25-35°C. Якщо спостерігається зниження температури до 10-15 градусів тепла, наземна і підземна частини кавуна припиняють зростання, за тривалої прохолоди (5-10°С) рослина уражається фузаріозом і пропадає. Зав'язь плодів утворюється, коли денна і нічна температура не опускається нижче за 18°C.

Вирощування з розсади

У північних регіонах України доцільно вирощування середньостиглих і пізніх сортів культури розсадним методом. У теплиці рекомендується підтримувати температуру на рівні 25-30°С тепла до утворення сім'ядольних листочків. Надалі оптимальний режим – 18-22°С тепла. Перед висадкою у відкритий ґрунт саджанці слід загартувати. Ознака акліматизації – зміна зеленого кольору нижньої частини стебла на червоно-фіолетовий відтінок.

Щеплення на гарбуз (лагенарію)

Збільшує холодостійкість і врожайність культури щеплення на гарбуз. Потрібним параметрам відповідає лагенарія. Вирощують 2 розсади приблизно однакового віку до утворення 1-2 справжніх листків. Процедуру можна проводити декількома способами, але досить простий і результативний — щеплення в середину.

На паростку прищепи акуратно видаляють листок із живцем і точкою зростання. Можна використовувати бритвене лезо. У щілину, що утворилася, треба вставити обрізаний клином паросток кавуна. Місце щеплення ретельно обмотати пластиковою стрічкою і притиснути спеціальної прищіпкою. Щепленим рослинам необхідно створити комфортний теплий і вологий мікроклімат для кращого зрощення. Можна помістити саджанці в теплицю або накрити пластиковим пакетом кожну рослину індивідуально.

Вирощування і догляд за кавунами

Щоб отримати гідний урожай плодів, необхідно при вирощуванні кавуна організувати правильний і своєчасний догляд за рослинами. Плоди формуються на центральному стеблі. Рекомендується залишити 5-6 зав'язей і прищипнути верхівку, щоб ягоди виросли великими і встигли дозріти.

Полив

Хоч рослина і вважається посухостійкою, полив необхідний при цвітінні і в період утворення зав'язей. Краще організувати рясне насичення ґрунту вологою 1 раз на тиждень, вносячи близько 30 літрів води на квадратний метр посадки. Висаджена у відкритий ґрунт розсада кавуна також потребує поливу, поки рослини приживуться. Організують полив у вечірній час теплою рідиною.

Боротьба з бур'янами

Догляд за кавуном починається з прополки. За спостереженнями науковців, втрати врожаю від бур'янів становлять:

- 45%, якщо бур'ян не полоти протягом першого місяця;

- 68% на зарослих грядках протягом 40 днів;

- 78% становить недобір врожаю, якщо посіви кавуна ігноруються 50 діб;

- якщо не прополювати грядки 1,5 місяці, плодів практично не буде взагалі.

За сезон необхідно провести не менше 3 культивацій ґрунту в міжряддях кавуна. Після дощу роботи додається. Культура не переносить конкуренції бур'янів за місце під сонцем, елементи живлення і вологу. Пагони припиняють своє зростання і розвиток, якщо грядка починає заростати бур'янистою рослинністю. Особливо важливо ліквідувати бур'ян у лунках.

Як тільки з'явилися сходи, пора рихлити землю на глибину 6-8 см. Захід знищує бур'яни в ниткоподібної фазі. Вегетуючі багаторічники необхідно вибрати вручну. Через 10-12 днів рекомендується повторити прополку і розпушування на глибину 4-6 см. Останнє видалення бур'янів проводиться, коли довжина пагонів рослини досягає 60-100 см. Рекомендується розпушити ґрунт на глибину 5 см. Надалі окремі бур'яни видаляють у міру появи.

Мульчування

Допомагає прогріти ґрунт і захистити від появи бур'янів прийом мульчування. Можна застосовувати прозору або матову плівку, застилаючи вільну від посівів площу. Найчастіше на городі застосовують покрив із рослинних залишків, торфу, соломи. Мульча оберігає землю від пересихання, підтримує оптимальну для росту культури температуру, припиняє ріст бур'янів.

Підгодівля

Кавуни позитивно реагують на підживлення мінеральними добривами. Забезпечити культуру, що розвивається, необхідним харчуванням допомагає позакореневе обприскування мікродобривами в хелатній формі. Вже через кілька годин необхідні для росту речовини потрапляють у клітини рослини. Варто підгодувати культуру в період зростання, перед цвітінням і під час зав'язування плодів.

Штучне запилення

Жіночі та чоловічі квіти кавунової рослини живуть тільки один день. Не завжди погода буває сонячною і безвітряною. Навіть поставлений поблизу вулик із бджолами може не забезпечити повноцінне запилення. Допомагає прийом штучного запліднення при вирощуванні кавунів у теплиці або невідповідних кліматичних умовах. Необхідно зірвати чоловічу квітку (без зародка), обірвати пелюстки і обережним зіткненням тичинок до маточки запилити рослини. Одним суцвіттям проводять запилення декількох жіночих квітів. Недолік пилку провокує викривлення плодів.

Збирання врожаю

Немає точних способів визначення стиглості кавунових плодів. Ягоди прибирають вибірково, ґрунтуючись на візуальному аналізі. М'якоть вважається стиглою, якщо вона набула характерних для сорту забарвлення і солодкості. Повне дозрівання визначають за характеристикою стиглості насіння. Урожай кавунів необхідно вчасно прибрати, не чекаючи поки плоди прокиснуть. Залишені на городі "доспівати" ягоди пошкоджуються хворобами і шкідниками. Внутрішній вміст часто викльовують птиці. Але необхідно враховувати, що зірвані передчасно кавуни не дозрівають при зберіганні.

Збір кавунів проводиться за теплої сухої погоди. Потрібно акуратно вивозити плоди, уникаючи ударів і пошкодження шкірки. Кавун краще відрізати від стебла, щоб не занести грибкову інфекцію при обриві або скручуванні. Можна складати плоди в бурти або купи для короткочасного зберігання. Небезпеці отримання сонячного опіку найбільше піддається знебарвлена пляма, на якій плід лежав на землі.

Не варто складати урожай під відкритим сонцем — треба накрити купи огудиною або іншим матеріалом. Допускається зберігання плодів не більше 2-3 тижнів при підтриманні температури близько 10-15°С тепла. При подальшому збереженні ягоди стають м'якими, без характерного хрускоту.

Хвороби і шкідники кавуна

Найбільшої шкоди посадкам завдають такі шкідники кавуна, як павутинний кліщ, баштанна попелиця, трипси. Для знищення комах застосовуються інсектициди "Жук OFF""Гудвін + Авангард Гроу Аміно""Гудвін""Антиколорад Макс + Тандем""Антикліщ Про". Обробку проводять при масовому поширенні шкідників. Під час процедури обов'язкові елементи особистого захисту.

Поширені хвороби кавуна:

- грибкове ураження фузаріозне в’янення знищує кореневу систему, в результаті чого рослина засихає;

- антракноз проявляється коричневими плямами неправильної форми на листках (засихають) і плодах, які деформуються і стають непридатними для їжі;

- грибки аскохітозу уражають тепличні кавуни – пагони гниють, рослина гине;

- борошниста роса може покрити плоди і зелень кавуна, спричиняючи гниття.

Не варто чекати, поки проявляться ознаки захворювання. Профілактичні прийоми – найефективніші способи попередити втрати врожаю. Допомагають запобігти ураженню грибками фунгіциди "Гарт""Цілитель""Захисник". Рекомендується чергувати препарати, обприскуючи посіви кавуна через 2-3 тижні.

Своєчасна комплексна обробка кавунів від шкідників і хвороб допомагає зберегти урожай. У робочий розчин можна додавати мікродобрива.




Коментарі

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Лохина

ЧОРНА смородина